Erre a kölesgolyó témára rákaptam mostanában, nem véletlenül, hiszen kellő ideig főzve a köles olyan állagot vesz fel, hogy könnyedén lehet lekvár/vaj/akármi hozzáadása nélkül golyót formázni belőle. A hab csak a szokásos tojásfehérjehab, nem tudom, én valamiért nagyon laktatónak találom, a főtt tojásfehérjével ellentétben.
Hozzávalók:
Kb. 50-60 g köles (ízlés/étvágy szerint:))
1 kiskanál kakaópor vagy fél adag csokoládés fehérjepor
Vaníliaaroma,rumaroma,fahéj
Puncsaroma (Én a Szilas Aroma Kft webáruházából szerzem be, 70 ft darabja, 600 Ft a szállítási költség ha egy Pick Pack pontban veszed át. El is lehet érte menni Kerepesre, de az előbbi megoldás szerintem egyszerűbb. Rengeteg féle aromájuk van, ananász csoki dió barack eper málna stb. Ha valaki idegenkedik az ilyesmi használatától, ezt a bejegyzést hagyja figyelmen kívül:) )
Édesítőszer
Darált dió
(esetleg pár csepp tej vagy diabetikus lekvár az összeállításhoz)
2 tojásfehérje, málnaaroma/málnaszörp (cukormentes)
A kölest vízben megfőzzük (addig kell főzni, amíg ezt a golyóformáját elveszti, és majdnem szétfő, így lehet könnyen összeállítani majd a golyókat)
A darált dió és a tojásfehérje,málnaaroma kivételével belekeverjük a hozzávalókat, kóstolgatni kell közben hogy megfelelő puncs ízvilágot "hozzunk létre", pontos mennyiségeket nem tudok írni. A golyókat a darált dióba forgatjuk, néhány órára hűtőbe tesszük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadunk egy pici málnaaromát/szörpöt és valamennyi édesítőszert, majd mikróban kb 50-55 másodperc alatt "megfőzzük". Darabkákra szaggatjuk.