Cukrásznak tanultam egy darabig, a mai napig szívesen készítek dísztortákat, persze max. a kötelező egyfalatos kóstolással:) Sosem vonzódtam annyira az édes ízvilághoz, a diétával kapcsolatban is inkább a sós ételek korlátozása volt nehezebb feladat. Viszont mióta diétázok, arányaiban sokkal több "édeset" eszek, így született meg ez az étel is. Ilyenkor, mint ahogy a császármorzsánál és a mákosgubánál is, a hivatalos, cukrászkönyvemben található receptet alakítom át számomra is fogyaszthatóra.
Hozzávalók:
3 tojás
200 g szeder kb.
3 ek. zabkorpa/ tk.liszt/darált zabpelyely
1 kk.sütőpor
50-60 g cukornak megfelelő folyékony édesítő (vagy tabletta porrá zúzva)
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. (Azért ezt csinálom előbb, mert akkor nem kell közben elmosni a robotgép alkatrészét) A sárgáját az édesítőszerrel kihabosítjuk. Hozzákeverjük óvatosan a fehérjehabot, majd még óvatosabban a sütőporral elkevert lisztet/zabkorpát. Szilikon sütőformába (vagy olívaolajjal nagyon vékonyan kikent jénaiba) töltjük, a szedret a tetejére szórjuk (de el is keverhetjük benne előtte). 170-180 fokon készre sütjük (tűpróba!).
Esetleg meglocsolhatjuk kakaópor és forró víz (mikróban besűrítve) és édesítő keverékével, vagy készíthetünk hozzá édesítővel vaníliapudingot.