Zabpehelyből készült kókuszgolyó receptet sokat találtam már, de ilyet még nem nagyon láttam. A köles a zabpehelynél is pozitívabb élettani hatásokkal rendelkezik, ráadásul számomra laktatóbb is - a végeredmény meg nem sokban különbözik a rendes kókuszgolyótól. Mivel csak a forgatáshoz használok kókuszreszeléket max. 2 evőkanállal, a kalóriatartalma sem olyan vészesen magas, viszont késő délután vagy este a szénhidráttartalma miatt nem ajánlom.
Hozzávalók:
60 g köles
2 dl tej és 1 dl víz, vagy 3 dl víz (nincs akkora különbség egyébként a végeredményben)
1 adag csokis fehérjepor (opcionális)
1 teáskanál kakaópor
meggyaroma / cukrozatlan meggylé, 1 kanál (az aromából néhány csepp)
1 evőkanál lefőzött kávé
fahéj
vaníliaaroma
rumaroma
kókuszreszelék a forgatáshoz, 1-2 ek.
édesítő
A kölest a tejben/vízben az édesítővel és a csipet sóval megfőzzük. Hozzákeverjük a többi hozzávalót (a kókuszreszelék kivételével), esetleg a megfelelő állag elérése érdekében pár csepp tejet/vizet/diabetikus lekvárt adhatunk hozzá (nálam nem volt rá szükség). A kókuszreszelékbe forgatjuk, néhány órára hűtőbe tesszük (ezt a pontot mondjuk nem tartottam be:) )