Egy elég elvont variáció a rakott káposzta témára, mivel tejfölt nem nagyon látott, hús helyett szóját tartalmaz, de végülis réteges és sütőben sült szóval nevezhető rakottnak:) Ennél az ételnél is fontos a fűszerezés, egyrészt hogy elnyomja a szója-ízt, másrészt mert sokkal laktatóbb lesz tőle az étel.
Hozzávalók:
300 g savanyú káposzta (ízlés szerint ebből mehet több is, tápérték szempontjából csak jó)
50 g szójagranulátum
40 g gersli vagy barna rizs (nagyon hardcore verzióban akár el is hagyható, én a szója markáns íze miatt nem tenném:))
20 g light sajt
fűszerek (só,bors,pirospaprika,majoranna,őrölt kömény,pirosarany,rozmaring, stb. ízlés szerint.. minél többféle:))
pár csepp olívaolaj
1 kis fej hagyma
1 fej fokhagyma
A gerslit olaj nélkül kicsit lepirítjuk, majd kétszeres vízzel felöntjük, és megfőzzük (sózni a végén kell). Ha barnarizzsel készítjük, azt csak simán megfőzzük.
A káposztát kis víz aláöntésével (és időnkénti pótlásával) fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk.
A szójagranulátumot langyos,ételízesítős,sós vízbe beáztatjuk. A hagymákat felaprítjuk, teflonserpenyőben (magasabb falú) kicsit megdinszteljük, rátesszük a kinyomkodott szójagranulátumot, erőteljesen fűszerezzük. Kevés vízzel (1-2 dl) felöntjük. Pár percet forraljuk, majd hozzáadjuk a főtt rizst/gerslit, azzal is összeforraljuk, amíg az összes víz el nem párolog/fel nem szívja a keverék.
Jénai tálat vékonyan olívaolajjal vagy light margarinnal kikenünk, rétegezzük bele a dolgokat: káposzta, szójás keverék,káposzta, végül a tetejére reszeljük a sajtot. 220-230 fokon pirulásig sütjük.