Rizs nélkül készítettem el (már a "kevesebb CH-s" felében ettem a napnak, plusz a szójában is van valamennyi ch, ezt is figyelembe kell venni), de régebben főtt barnarizzsel vagy gerslivel kevertem el a szójagranulátumot. Ez sem tartozik a bonyolult ételek közé, inkább a szója fűszerezésére kell kiemelkedő figyelmet fordítani, hiszen (szerintem) nem könnyű élvezhetővé tenni:)
Hozzávalók:
3-400 g (mirelit) zöldbab
50 g szójagranulátum
30 g light/sovány sajt
1 kisebb fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
só,bors,pirospaprika, kakukkfű, oregánó, tárkony, őrölt kömény, majoranna, stbstb tetszőleges fűszerezés (a józan ész határain belül:))
A szójagranulátumot negyedórára langyos vízbe áztatjuk, amibe 1-2 ek. ételízesítőt (bio életmód/ételízesítőtől való tartózkodás esetén sót,borsot) tettünk.
A zöldbabot sózzuk, és kevés víz aláöntésével fedő alatt megpároljuk.
A hagymákat felaprítjuk, teflonserpenyőn kicsit megpirítjuk. Lehúzzuk a gázról,1 tk. pirospaprikával elkeverjük, majd hozzáadjuk a kinyomkodott szójagranulátumot. Kevés vizet hozzáöntünk (a szóját épphogy ellepje). Fűszerezzük. A szója elkészítésénél annyi a titok, hogy minél változatosabban, és minél intenzívebben fűszerezzük, hogy "elnyomja" az ízét:)) Én sóval, borssal, pirosarannyal,paradicsompürével, oregánóval, tárkonnyal, kakukkfűvel, majorannával, őrölt köménnyel fűszereztem (mindegyikből egy picit, de többet, mintha húst készítenénk).
Elforraljuk róla a levet ( a szójagranulátumnak áztatás után nincs szüksége hosszú főzési időre). Jénai tálat nagyon vékonyan kikenünk olívaolajjal/zsírszegényebb margarinnal, az aljára szórjuk a zöldbab felét, erre mehet a szója, majd a zöldbab másik fele. A tetejére reszeljük a sajtot.220-230 fokon addig sütjük, amíg a sajt a tetején megolvad/megpirul (ízlés szerint).