A hüvelyes növényeknél arra szoktam figyelni, hogy mivel már magukban elegendő szénhidrátot tartalmaznak, valami könnyebb köretet készítek mellé. A komplettálás szokásos formája (pl. lencse mellé rizs, stb) helyett úgy csinálom, hogy az étkezés tartalmaz teljes értékű fehérjét is (pl. sajt, tojás) így az összes aminosavat be tudom vinni, ehhez járul még hozzá a növény fehérjetartalma.
A csicseriborsót, ha nem konzerv, egy nappal előbb be kell áztatni, majd botmixerrel/darálóval ledarálni (én kézi darálóval csináltam, hát felért egy kardióedzéssel:) mivel áztatás után is elég kemény marad)
Hozzávalók:
75 g csicseriborsó (ilyen sok golyó lesz belőle, szerintem sokaknak a fele is elég:))
1 kisebb tojás, vagy egy nagyobb tojás valamilyen úton-módon elfelezve, esetleg csak a fehérje (úgy még nem próbáltam
)
fokhagyma, koriander, egy kis fej vöröshagyma, őrölt kömény, apróra vágott petrezselyem ízlés szerint (kóstolgatással szoktam kikísérletezni, szóval pontos mennyiséget nem tudok írni)
250 g zöldbab
(esetleg 30 g light sajt a bab tetejére)
A ledarált csicseriborsóhoz hozzáreszeljük a hagymát, a fokhagymát, hozzákeverjük a tojást és a fűszereket. Néhány órán át, de a legjobb, ha egész éjszaka a hűtőben letakarva állni hagyjuk. Szilikonos sütőpapírra (így nem kell alá olaj) golyókat formázunk, és közepes hőfokon megsütjük.
A zöldbabot megpároljuk, tetszés szerint fűszerezzük (én metélőhagymát kevertem hozzá), a tetejére sajtot olvasztunk.