Diétás császármorzsát sok helyen láttam már, de az arányok mindegyiknél úgy néztek ki, hogy 70-75 g ch (zabpehely pl) és max. egy tojás. Persze le lehet önteni fehérjeporos öntettel, de mivel nálam a reggeli és az edzés utáni turmixszal a "napi limit" (a fehérjebevitelnek max 40-50%-át ajánlják kiegészítőből) kimerül, így sütni-főzni fehérjeporral nem nagyon szoktam. Szóval íme az én diétás császármorzsám, a szokásoshoz képest kisebb módosításokkal:) Én inkább főételként szoktam enni, mint desszertként- elég nagy mennyiség lesz:) természetesen le lehet osztani ezt is.
Hozzávalók:
50 g teljeskiőrlésű búza/akármilyen dara (én Ausztriában vettem, ott egy sima Sparban is kapható, itthon szerintem bioboltokban van, esetleg az áruházak bio részlegein. persze zabkorpa is jó helyette, vagy darált zabpehely pl.)
3 tojás (vagy 1 sárgája és 3 fehérje
3-4 g teljeskiőrlésű liszt
125 ml max. 1,5%-os tej (vagy fele tej fele víz, úgy még diétásabb)
vaníliaaroma
citromhéj
50 g cukornak megfelelő édesítő, vagy ízlés szerint
öntethez: 1 dl joghurt (lidl 0,1%-os), pici meggylé
A búzadarát és a tk. lisztet összekeverjük a tejjel, kb egy órát állni hagyjuk, hogy megszívja magát.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájá(ka)t az édesítővel habosra keverjük, hozzáadjuk a darás keverékhez, a citromhéjjal és a vaníliaaromával együtt.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és hozzáforgatjuk.
Teflonserpenyőbe öntjük a keveréket, egy darabig nem nyúlunk hozzá, úgy sütjük,közepes lángon. majd egy fa keverőlapáttal még mindig óvatosan, darabokban próbáljuk megfordítani, aztán ha már kicsit átsült, kezdődik a "morzsásítás". Aranybarnára sütjük. Nem igényel annyi időt, mint a zabból készült császármorzsa, viszonylag gyorsan megsül.
Joghurtöntet: a hozzávalókat összekeverjük:) , de diabetikus lekvárral is lehet enni.